KRASCHEN

”Saliga är de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket.”
Matteus 5:3
Vi kommer in i himmelriket genom en krasch!
Endast de utblottade, fråntagna all sin egen stolta förmåga och godhet kan komma in där. Vi kan inte komma in som goda män och kvinnor. Paulus var stolt över sin bakgrund och litade på sin självgjorda rättfärdighet tills han stod avslöjad i Guds genomträngande ljus. Då insåg han att allt detta var stinkande dynga, att han var ”en eländig människa” i vilken det inte fanns ”något gott” (1/.).
Först när vi har kommit till slutet av vår egen självvalda väg börjar vi söka Guds vägar (2/.). Alla våra egna drömmar och ambitioner måste gå i spillror, innan vi är benägna att ge upp dem totalt och öppna upp helt för Guds planer och syften med våra liv.
Vi kan bara känna Gud i en djup kärleksrelation med honom, men för att det ska ske måste all vår onda självkärlek och upproriska stolthet krossas och vårt stenhjärta slås i bitar. Detta sker vanligtvis genom mycket smärtsamma och skamliga upplevelser som med David (3/.).
Den enda vägen till sann framgång går genom totalt personligt misslyckande: på ruinerna av min ”framgång” kan Gud framgångsrikt genomföra sina planer och syften med mitt liv.
Vi måste inse – och denna insikt kommer bara genom hjärtesorg och smärta – att vi ”inte tillhör oss själva”. Vi ”har blivit köpta och priset är betalt” för att tillhöra en annan och att leva endast för att uppfylla hans eviga syften, aldrig våra egna. Den enda anledningen till att vi finns är att ”förhärliga Gud” i vårt fysiska liv (4/.).
Paulus liv tog en radikal vändning efter att ha blivit slagen till marken av Herren och hans värderingar
förändrades så fullständigt att ingenting som hände honom personligen längre spelade någon roll, så länge som Herren kunde uppfylla sina syften genom sin livegne slav: ”Den helige Ande vittnar i stad efter stad att bojor och lidanden väntar mig. Men jag anser inte mitt liv vara värt något för mig själv, bara jag får fullborda mitt lopp och den uppgift jag fått av Herren Jesus: att vittna om Guds nåds evangelium. (5/.).

(1/. Fil.3:2-8; Rom.7:18-24); (2/. Ps.25:4-5); (3/. Ps.51:17); (4/. 1 Kor.6:19-20); (5/. Apg20:23-24)