KÄNSLIGHET OCH LYDNAD

”Därför säger den Helige Ande: ‘I dag, om ni hör hans röst, förhärda inte era hjärtan.’”
(Hebr.3:7-8).
Några av det andliga livets största hemligheter avslöjas i dessa ord: en kontinuerlig känslighet för Guds röst genom den Helige Ande, och omedelbar, villig lydnad för vad han än säger i barnslig tro och tillit till honom, som resten av detta kapitel och nästa lär.
Gud vill föra oss in i sin egen fullhet och vila, men en levande tro är förutsättningen för att få del av det, och envishet, vägran att lyssna och lyda, är några av de största hindren för att komma i det han har lovat (1/.).
Detta var anledningen till att israeliterna som drog ut ur Egypten under Mose aldrig kunde gå in i det utlovade landet och ta del av dess fullhet (2/.). Av samma anledning kommer många som har börjat följa Kristus aldrig in i den utlovade fullhet som finns i livet i Anden.
Hjärtat är centrum för det andliga livet, det är där den levande tron föds (3/.). I kapitel tre och fyra i Hebreerbrevet nämns det sex gånger (4/.). Två mycket viktiga ord används för att avslöja orsaken till utvecklingen av ett okänsligt och hårt hjärta; dessa ord är ”olydnad” (5/.) och ”otro” (6/.). Tillsammans förstör de den tro som är nödvändig för att gå in i den utlovade vilan (7/.).
Ordet som används för olydnad betyder: ”en vägran att låta sig övertalas, att vara olydig genom att undanhålla tro och lydnad.” Det är med andra ord försumlighet, eller vägran att lyssna på Guds löften tills tron föds i hjärtat (8/.), en tro som resulterar i lydnad: detta visar hur nära besläktade lydnad och tro är.
Ordet otro betyder: ”brist på tillit och förtröstan på Gud”, vilket framställs som ”ett ont och trolöst hjärta” som leder till att man ”avfaller från den levande Guden” (9/.), något som framkallar hans vrede (10/.).
Vi ser alltså hur viktigt det är att tillåta Gud att bryta all envis olydnad och otro i våra hjärtan och utveckla en känslighet för Andens röst och Guds Ord, så att lydig och tillitsfull tro kan födas där.

(1/. Heb.3:11, 18; 4:1-13); (2/. Heb.3:10-11, 16-19; se 2 Mos.3:8; 5 Mos.8:7-10); (3/. Ords.4:23);
(4/. Heb.3:8, 10, 12, 15; 4:7, 12); (5/. Heb.3:18); (6/.Heb.3:12, 19); (7/. Heb.4:2-3); (8/. Rom.10:17); (9/. Heb.3:12); (10/. Heb.3:11)